Zadbaj o „szkło”
Popularne „szkło” do whisky musi być odpowiednio dobrane. Zasadniczo mamy tutaj dwa wyjścia. Wszystko tak naprawdę zależy w jakiej sytuacji pijemy whisky. Jeśli spożywamy ją w celach czysto towarzyskich, najlepszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o naczynie do jej spożywania będzie tumbler. To niska, okrągła lub lekko kwadratowa szklanka z bardzo grubym dnem. Powinna być ona obficie wypełniona lodem – ale to już zależy od naszych upodobań. Ważne jest jednak zachowanie kontrastu pomiędzy temperaturą whisky w butelce a tą w szklance. Lód ma ją chłodzić, zaś whisky nie powinno się trzymać w lodówce. Płyn powinien mieć temperaturę pokojową w momencie nalewania. Jeśli jednak chcemy spożywać whisky w celach degustacyjnych i zależy nam na wyłapaniu specyficznego aromatu, powinniśmy wybrać kieliszek ze zwężającą się ku górze czarką. Wówczas łatwiej będzie nam wyczuć specyficzne nuty zapachowe.
Sposób nalewania też jest bardzo ważny
W restauracjach czy pubach bardzo przywiązuje się wagę do tego, jak nalewany jest konkretny trunek. Inaczej będzie się nalewało wino, inaczej whisky. W tym drugim przypadku, w dobrym tonie jest nalewanie jej w taki sposób, aby trzymać jedną ręką butelkę u nasady. Wysokość, z której nalewamy, nie powinna być za wysoka, ale też warto zwrócić uwagę na to, aby nie dotykać główką butelki o szkło do którego whisky nalewamy. To z pozoru nieistotne detale, aczkolwiek pomogą nam one z całą pewnością w pewien sposób „błysnąć” przed naszymi znajomymi. Więcej szczegółów znajdziecie tu: https://swiat-whisky.sklep.pl/ . Świadomość tego, jak nalewać whisky, może mieć kluczowe znaczenie np. wówczas, kiedy organizujemy bardzo ważne spotkanie i wiemy, że są na nim obecne osoby, które doskonale znają się na whisky. Pokażemy wówczas, że my także wiemy jak ją podawać i przy okazji uda nam się nie popełnić towarzyskiego faux pas.