Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Polkowice
Zalety i wady diety niskowęglowodanowej

     autor:
artykuł sponsorowany
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Zrezygnować z węglowodanów czy nie? Jest to jedno z najczęściej zadawanych pytań przez osoby, które chcą schudnąć. Jest tak wiele sprzecznych informacji dotyczących węglowodanów, więc chcemy usunąć zamieszanie i spojrzeć na zalety i wady diety o niskiej zawartości węglowodanów.
Zalety i wady diety niskowęglowodanowej

Dieta niskowęglowodanowa – na czym polega?


Po pierwsze, musimy zrozumieć, w jaki sposób nasze ciało wykorzystuje paliwo. Istnieją 3 rodzaje „makroskładników odżywczych”, które dostarczają naszemu ciału energii - węglowodany, białka i tłuszcze. Alkohol również dostarcza energii, ale nie jest zaskoczeniem, że nie jest niezbędny do funkcjonowania organizmu, podobnie jak inne makroskładniki. Węglowodany i białko zapewniają nam około 17 kJ na gram, podczas gdy tłuszcze zapewniają nam około 37 kJ na gram. Na przykład, aby schudnąć, musisz spożywać mniej kilodżuli niż spalasz, bez względu na to, skąd pochodzą te kalorie, węglowodany i inne spalacze tłuszczu. Dlatego utrata masy ciała polega bardziej na zmniejszeniu kalorii niż na węglowodanach. Aby stracić 1 kg tłuszczu na tydzień, musisz spalić dodatkowe 5000 kJ dziennie (lub spożywać 5000 kJ mniej dziennie).


Zwykle Twoje ciało będzie wykorzystywać mieszankę zapasów węglowodanów i tłuszczu w celu uzyskania energii. Węglowodany są preferowanym przez organizm paliwem, szczególnie dla mózgu i mięśni. Kiedy zapasy węglowodanów wyczerpują się i nie uzupełnia ich dieta, Twoje ciało zacznie wykorzystywać zgromadzony tłuszcz do realizowania codziennych procesów i aktywności w procesie zwanym ketozą.

Plusy niskiego poziomu węglowodanów

 

 

Nadal możesz jeść smaczne potrawy o wysokiej zawartości tłuszczu, takie jak masło, śmietana, majonez, ser, steki itp., które są zdrowe – ale z umiarem, uzupełniając je na przykład o białko po treningu, bowiem to może pomóc w utrzymaniu pełności na dłużej. Diety o niskiej zawartości węglowodanów zwykle powodują szybką utratę wagi ze względu na sposób przechowywania wody obok magazynów węglowodanów. Utrata masy ciała w okresie jednego roku jest porównywalna z tradycyjną dietą niskotłuszczową, a niektóre badania wykazują poprawę kontroli glikemii i wrażliwości na insulinę. Inne badania wykazują poprawę poziomu trójglicerydów we krwi i poziomów cholesterolu, ale tylko, gdy tłuszcz nasycony jest również ograniczony. Poza tym, ketoza hamuje apetyt.

Wady niskiego poziomu węglowodanów


Węglowodany znajdują się w wielu różnych rodzajach żywności, w tym jest to:

  • chleb
  • płatki zbożowe
  • owoce
  • niektóre warzywa
  • niektóre produkty mleczne

Unikanie tych grup żywności w celu zmniejszenia całkowitej ilości węglowodanów spowoduje nieoptymalne spożycie witamin i minerałów zawartych w tych produktach, chyba że odwiedzisz sklep z suplementami i wzbogacisz swoją dietę odpowiednimi dodatkami. Nie zapominaj też, że brak węglowodanów w diecie może wpływać na nastrój i koncentrację.


MR



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Czwartek 25 kwietnia 2024
Imieniny
Jarosława, Marka, Wiki

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl