Zdaniem Stanisława Rekruta, pszczelarza z Przemkowa miód jest poszukiwany przez smakoszy z Polski i za granicy. Cieszy się dużą popularnością, choć jego cena jest dwukrotnie wyższa w hurcie od innych miodów.
Aby złożyć wniosek o przyznanie unijnego certyfikatu pszczelarze musieli przygotować mapę z zasięgiem dolnośląskich wrzosowisk. Emil Oberski z zarządu RZP twierdzi, że zadanie było trudne, bo nikt w kraju się tym nie interesował, ani nie miał w tej dziedzinie doświadczenia.
W 2005 roku wniosek złożono w Brukseli, gdzie czekał na ewentualne zastrzeżenia krajów członkowskich. Jednak takie nie wpłynęły, więc wkrótce miód ma otrzymać certyfikat.
Do tej pory certyfikat produktów regionalnych przyznano bryndzy i oscypkowi. W kolejce czeka jeszcze 29 polskich produktów m.in. olej rydzowy, truskawka kaszubska, jabłka łąckie czy śliwka szydłowska.
Urząd Miasta i Gminy w Przemkowie już zapraszają na dziewiąte Dolnośląskie Święto Miodu i Wina w Przemkowie, które rozpocznie się w parku miejskim w dniach 27 – 28 września.