Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk


Uczta dla ciała i ducha

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
W Polkowicach będzie miało miejsce niezwykłe wydarzenie. Degustacja oryginalnych smaków kuchni portugalskiej zostanie połączona z przepiękną muzyką Fado.
Uczta dla ciała i ducha

Wszystko to w ramach „VIII Miedziowych Spotkań z... Kulturą Portugalską”. Dania rozpływające się w ustach i towarzyszący temu śpiew – czy można chcieć czegoś więcej?

Polkowiczanie po raz kolejny będą mogli zasmakować tradycyjnej kuchni portugalskiej, dodatkowo słuchając urzekającej muzyki Fado. Gwiazdami tego wieczoru będą: Janusz Andrasz

i João De Sousa.

Janusz Stanisław Andrasz to pasjonat wszystkiego, co związane z Portugalią. Przez prawie 10 lat mieszkał w tym kraju, a po powrocie do Polski stara się propagować jego kulturę, również tę kulinarną. Można go spotkać m.in. w warszawskich studiach gastronomicznych (np. Cook Up). Autor pierwszego polskiego przewodnika po Lizbonie oraz bloga Luzomania, poświęconego wspomnianej tematyce.

Drugim gościem będzie João De Sousa – wokalista, kompozytor, tekściarz, gitarzysta. Urodzony na północy Portugalii, obecnie mieszka we Wrocławiu. Tego wieczoru zaprezentuje nam własne wizje współczesnego Fado. Łączy on bowiem nowe wpływy muzyczne z tradycją tego gatunku.

Wieczór kulinarno-muzyczny rozpocznie się o godz. 18.00 w Restauracji Aqua Hotelu,

przy ul. Młyńskiej 6. Bilety w cenie: 25 zł, 30 zł, 35 zł oraz karnety (110 zł) do nabycia w kasach Ośrodka Kultury (ul. Skalników 4), Kina (ul. Dąbrowskiego 1) i Galerii „Rynek 26”

w Polkowicach.

28 listopada, godz. 18.00 – Restauracja Aqua Hotel

WIECZÓR Z KUCHNIĄ PORTUGALSKĄ I MUZYKĄ FADO

Janusz Andrasz i João De Sousa

MENU:

Przystawki:

sałatka z soczewicy z bacalhau – z solonym i suszonym dorszem

purre marchewkowe z portugalską makrelą

Dania główne:

Acorda com mariscos - zupa chlebowa z owocami morza

Carne de Porco à Alentejana - wieprzowina z małżami po alenteżańsku

Deser:

Baba de camelo - krem karmelowy z sosem z wina porto


otomedia.pl



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Piątek 19 kwietnia 2024
Imieniny
Alfa, Leonii, Tytusa

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl