Z dolnośląskich przysmaków znalazły się na niej m.in. begle, ser zgorzelecki, juha – kompot z suszonych owoców, wino śląskie, kiełbasa galicjanka z Niemczy czy też sudecki miód gryczany. W całym kraju zarejestrowanych jest już ponad 1200 wyrobów, co oznacza wzrost o ponad 17% w porównaniu z 2013 r.
- Zdrowe, regionalne wyroby cieszą się rosnącą popularnością w naszym kraju. Coraz chętniej bowiem Polacy sięgają po lokalne produkty, doceniając ich unikatowe właściwości i wysoką jakość. W efekcie, jak widać po liście tradycyjnych artykułów, tego typu wyrobów przybywa, również w województwie dolnośląskim. W ubiegłym roku na Targach Regionalia gościliśmy ponad 200 wystawców z różnych części Polski. Nie zabrakło też przedstawicieli z południowo-zachodniej części kraju. Wśród osób z branży i 25 tys. warszawiaków, którzy uczestniczyli w wydarzeniu, mogli prezentować walory swoich produktów promując przy okazji bogactwo kulinarne regionów – zauważa Bartosz Sosnowski, prezes zarządu Międzynarodowych Targów Polska, organizatora Targów Regionalia.
Z województwa dolnośląskiego na listę wpisanych jest 41 produktów. Region ten pod względem liczby tradycyjnych wyrobów wyprzedza tylko trzy województwa: warmińsko-mazurskie i zachodnio-pomorskie, z 25 produktami każde, a także lubuskie, gdzie znajduje się najmniej tego rodzaju specjałów (24). Pod kątem bogactwa tradycyjnych produktów prym wiodą południowa i południowo-wschodnia Polska. Wyroby z czterech województw: śląskiego, małopolskiego, podkarpackiego, lubelskiego stanowią bowiem aż 42% wszystkich artykułów wpisanych na listę. Na północy wyróżnia się jedynie pomorskie, z którego na listę wpisanych zostało aż 136 artykułów. Listę tradycyjnych produktów prowadzi Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z marszałkami województw. Są wśród nich m.in. wyroby mleczne, mięsne, piekarnicze i cukiernicze, warzywa i owoce, a także miody czy gotowe potrawy.